WOZ bezwaar Nieuw-Buinen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Nieuw-Buinen? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Borger-Odoorn beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Nieuw-Buinen 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de onderstaande tabel verschaffen we een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Nieuw-Buinen op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode9521
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nieuw-Buinen.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Borger-Odoorn. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €272.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 272.000 x 0,2133% = €580.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Nieuw-Buinen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Nieuw-Buinen uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het eenvoudige taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Nieuw-Buinen. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Analyseer marktprijs

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Check of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-nieuw-buinen-9521

Woningtaxatie in Nieuw-Buinen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Nieuw-Buinen zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Nieuw-Buinen komt gemiddeld uit rond de €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding (tot een max. van €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de volgende tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Nieuw-Buinen die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Gasselternijveenschemond, Gasselternijveen, Nieuwediep, Gieterveen en Donderen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, onderhoudsniveau, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Nieuw-Buinen. In dit document bekijk je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nieuw-Buinen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €436.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend op basis van modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je daarbij ook transactiecijfers van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Nieuw-Buinen?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Nieuw-Buinen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie