WOZ bezwaar Valthermond

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Valthermond? Hieronder lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Borger-Odoorn begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Valthermond 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande tabel verschaffen we duidelijke info over de recente woonlasten in Valthermond van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode7876
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Valthermond.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Borger-Odoorn. De WOZ-waarde ligt op €230.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €230.000 x 0,2133% = €491.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Valthermond? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Valthermond uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Valthermond. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Ga na of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-valthermond-7876

Woningtaxatie in Valthermond

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Valthermond kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Valthermond bedraagt circa €225. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateur zoeken
In het schema hieronder check je taxateurs en makelaars in Valthermond die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Exloo, Odoornerveen, Odoorn, Valthe en Klijndijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen als: oppervlakte, type woning, bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, grootte en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Valthermond. In deze documenten lees je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). In dit document vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Valthermond. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €436.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald op basis van data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze factoren als: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopcijfers van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Valthermond?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Valthermond kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie