WOZ bezwaar Bronnegerveen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Bronnegerveen? Op deze pagina geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Borger-Odoorn beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Bronnegerveen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In deze tabel verschaffen we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Bronnegerveen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens is er meer info te vinden over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode9526
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bronnegerveen.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Borger-Odoorn. De WOZ-waarde is vastgesteld op €276.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €276.000 x 0,2133% = €589.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Bronnegerveen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Bronnegerveen precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het eenvoudige taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Bronnegerveen. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-bronnegerveen-9526

Woningtaxatie in Bronnegerveen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Bronnegerveen kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Bronnegerveen ligt om en nabij de €195. Wordt jij in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Bronnegerveen die professionele hulp bieden bij een officieel taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Drouwenerveen, Buinerveen, Drouwenermond, Nieuw-Buinen en Gasselternijveenschemond.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s als: ligging, type woning, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Bronnegerveen. In deze aanslag lees je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bronnegerveen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €436.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van prijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Bronnegerveen?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en check of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Aandachtspunt: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Bronnegerveen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie