WOZ bezwaar 2e Valthermond

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in 2e Valthermond? Hieronder lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Borger-Odoorn raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde 2e Valthermond 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande lijst bekijk je een overzicht met de actuele woonlasten in 2e Valthermond van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl lees je ook meer informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode7877
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in 2e Valthermond.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Borger-Odoorn. De WOZ-waarde is vastgesteld op €231.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €231.000 x 0,2133% = €493.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in 2e Valthermond? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in 2e Valthermond uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket 2e Valthermond. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Op dit platform zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-2e-valthermond-7877

Woningtaxatie in 2e Valthermond

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ 2e Valthermond kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in 2e Valthermond ligt om en nabij de €220. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het schema hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in 2e Valthermond die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Valthermond, Exloo, Odoornerveen, Odoorn en Valthe.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: bouwjaar, ligging, onderhoudsniveau, grootte, bijgebouwen, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in 2e Valthermond. Op dit aanslagbiljet staan de actuele woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in 2e Valthermond. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €436.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand d.m.v. data die voorhanden is. Ze onderzoeken feiten als: ligging van het perceel, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkooptransacties van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in 2e Valthermond?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en ga na of de vergelijkbare woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in 2e Valthermond maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie