WOZ bezwaar 2e Exloërmond

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 12 weken van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in 2e Exloërmond? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Borger-Odoorn komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde 2e Exloërmond 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het onderstaande overzicht bekijk je een kostenraming van de huidige woonlasten in 2e Exloërmond op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode9571
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in 2e Exloërmond.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Borger-Odoorn. De WOZ-waarde bedraagt op €292.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €292.000 x 0,2133% = €623.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in 2e Exloërmond? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in 2e Exloërmond uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket 2e Exloërmond. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Check of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Hiervoor kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-2e-exloermond-9571

Woningtaxatie in 2e Exloërmond

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ 2e Exloërmond kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in 2e Exloërmond ligt om en nabij de €255. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in 2e Exloërmond die je mogelijk kunnen helpen met een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Veelerveen, Zandberg, Ter Apelkanaal, Ter Apel en Sellingen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren als: bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, oppervlakte, type woning, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in 2e Exloërmond. Op dit aanslagbiljet check je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in 2e Exloërmond. Een gemiddelde woning betaalt €436.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. kadastrale data. De gemeente verwerkt aspecten zoals: waar het huis gelegen is, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopcijfers van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in 2e Exloërmond?
Bezwaar maken kan binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en vergelijk of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je meent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in 2e Exloërmond maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie