WOZ bezwaar Drouwenerveen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Drouwenerveen? Op dit portaal praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Borger-Odoorn beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Drouwenerveen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In deze tabel verschaffen we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Drouwenerveen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij lees je ook meer informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode9525
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Drouwenerveen.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Borger-Odoorn. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €275.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €275.000 x 0,2133% = €587.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Drouwenerveen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Drouwenerveen nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Drouwenerveen. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Weeg af of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via www.wozwaardeloket.nl. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het persoonlijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-drouwenerveen-9525

Woningtaxatie in Drouwenerveen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Drouwenerveen kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Drouwenerveen ligt rond de €190. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Drouwenerveen die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Buinerveen, Drouwenermond, Nieuw-Buinen, Gasselternijveenschemond en Gasselternijveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen als: bouwjaar, bijgebouwen, grootte, oppervlakte, type woning, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Drouwenerveen. In dit document tref je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Drouwenerveen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €436.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde komt tot stand d.m.v. kadastrale data. Ze onderzoeken feiten als: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Drouwenerveen?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 45 dagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Drouwenerveen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie