WOZ bezwaar Buinen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Buinen? Hieronder bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Borger-Odoorn begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Buinen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder geven we een overview van de verschillende woonlasten in Buinen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij bekijk je ook informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode9528
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Buinen.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Borger-Odoorn. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €278.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 278.000 x 0,2133% = €593.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Buinen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Buinen aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Buinen. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de waardebepaling.

 3. Check huizenprijs

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande lijst vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-buinen-9528

Woningtaxatie in Buinen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Buinen komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Buinen ligt om en nabij de €235. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het onderstaande overzicht check je taxateurs en makelaars in Buinen die jou kunnen ondersteunen met een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Bronneger, Bronnegerveen, Drouwenerveen, Buinerveen en Drouwenermond.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken zoals: bouwjaar, type woning, grootte, oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Buinen. In deze gemeentelijke beschikking lees je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Hierin vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Buinen. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €436.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. een speciaal model. Er wordt ingezoomd op feiten als: de ligging van het huis, oppervlakte van de kavel, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, bijgebouwen, type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Buinen?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of deze woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Buinen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie