WOZ bezwaar Exloërveen

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Exloërveen? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Borger-Odoorn beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Exloërveen 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder verstrekken we een indicatie van de huidige woonlasten in Exloërveen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal is er meer info te vinden over WOZ heffingen.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode9574
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Exloërveen.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Borger-Odoorn. De WOZ-waarde bedraagt op €294.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €294.000 x 0,2133% = €627.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Exloërveen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Exloërveen werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Exloërveen. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle huizenprijs

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Onder andere doordat ze groter zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te beslissen. Vind jij de uitspraak onterecht? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de volgende tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-exloerveen-9574

Woningtaxatie in Exloërveen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Exloërveen kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Exloërveen ligt rond de €260. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Vind en vergelijk taxateurs
In de bijgaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Exloërveen die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals 1e Exloërmond, 2e Exloërmond, Veelerveen, Zandberg en Ter Apelkanaal.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: bijgebouwen, ligging, grootte, type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Exloërveen. In deze aanslag vind je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Exloërveen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €436.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. beschikbare gegevens. Men kijkt naar zaken als: plek van de woning, grondoppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, bijgebouwen, type object, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens verkoopgegevens van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Exloërveen?
Het bezwaar maken moet in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de referentiewoningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Exloërveen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie