WOZ bezwaar Buinerveen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Middels deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Buinerveen? Hier geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Borger-Odoorn komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is essentieel om dit goed in de gaten te houden zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Buinerveen 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder verstrekken we verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Buinerveen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit platform is er meer info te vinden over WOZ-kredieten.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode9524
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Buinerveen.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Borger-Odoorn. De WOZ-waarde bedraagt op €274.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €274.000 x 0,2133% = €584.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Buinerveen? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Buinerveen aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of het al bekend is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Buinerveen. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Ga naar of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het indienen van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-buinerveen-9524

Woningtaxatie in Buinerveen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Buinerveen komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Buinerveen ligt om en nabij de €275. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Buinerveen die jouw kunnen ondersteunen bij een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Drouwenermond, Nieuw-Buinen, Gasselternijveenschemond, Gasselternijveen en Nieuwediep.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken zoals: bouwjaar, ligging, oppervlakte, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Buinerveen. Op dit aanslagbiljet bekijk je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Buinerveen. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €436.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze factoren als: de ligging van het huis, woonoppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, adresgegevens, kadastrale gegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Buinerveen?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en beoordeel of de aangehaalde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Buinerveen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie