WOZ bezwaar Odoornerveen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Odoornerveen? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Borger-Odoorn beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is zeer belangrijk de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij gemeente. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Odoornerveen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder bekijk je een indicatie van de verschillende woonlasten in Odoornerveen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens is er meer info te vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode7874
Netnummer0591 (+31591)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Odoornerveen.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Borger-Odoorn. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €295.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €295.000 x 0,2133% = €629.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Odoornerveen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Odoornerveen werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Odoornerveen. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Evalueer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Check of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Borger-Odoorn.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-odoornerveen-7874

Woningtaxatie in Odoornerveen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Odoornerveen kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Odoornerveen ligt zo rond de €230. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Odoornerveen die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Odoorn, Valthe, Klijndijk, Zwinderen en Gees.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Waar staat de WOZ-waarde voor?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken als: bijgebouwen, ligging, grootte, type woning, onderhoudsniveau, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Odoornerveen. In die rapportage vind je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Odoornerveen. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €436.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van data die voorhanden is. De gemeente verwerkt kenmerken zoals: waar het huis gelegen is, grondoppervlakte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen. In het taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Odoornerveen?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Odoornerveen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie