WOZ bezwaar Exloo

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Exloo? Op deze website bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Borger-Odoorn calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Exloo 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande lijst verstrekken we duidelijke info over de huidige woonlasten in Exloo (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook meer info vinden over WOZ-kredieten.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode7875
Netnummer0591 (+31591)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Exloo.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Borger-Odoorn. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €296.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €296.000 x 0,2133% = €631.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Exloo? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Exloo uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Exloo. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag is de basis van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met referentiewoningen. Weeg af of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-exloo-7875

Woningtaxatie in Exloo

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Exloo kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Exloo komt gemiddeld uit rond de €200. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande lijst check je taxateurs en makelaars in Exloo die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Odoornerveen, Odoorn, Valthe, Klijndijk en Zwinderen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s als: type woning, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Exloo. In deze documenten check je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Exloo. Een gemiddelde woning betaalt €436.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand op basis van objectieve criteria. De gemeente verwerkt kenmerken als: ligging van het perceel, de oppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je ook koopsommen van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Exloo?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en controleer of deze woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Exloo zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie