WOZ bezwaar Bronneger

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Bronneger? Hieronder lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Borger-Odoorn calculeert jaarlijks de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Bronneger 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder tref je een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Bronneger van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform is er meer info te vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode9527
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€205.000
OZB-tarief woningen0,2133%
Gemiddeld betaalde OZB€436
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€215
Totale woonlasten€881
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bronneger.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Borger-Odoorn. De WOZ-waarde is vastgesteld op €277.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €277.000 x 0,2133% = €591.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Bronneger? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Bronneger precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Bronneger. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Het document is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer marktwaarde

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonhuizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€205.0005,7%
2019€194.0005,4%
2018€184.0005,1%
2017€175.0001,2%
2016€173.0000,0%
2015€173.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Borger-Odoorn.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-bronneger-9527

Woningtaxatie in Bronneger

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Bronneger kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Bronneger is ongeveer €185. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Bronneger die je kunnen adviseren aangaande een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Bronnegerveen, Drouwenerveen, Buinerveen, Drouwenermond en Nieuw-Buinen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren als: bouwjaar, type woning, onderhoudsniveau, ligging, grootte, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Bronneger. In deze documenten vind je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Bezit jij een woning? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,2133% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bronneger. Een gemiddelde woning betaalt €436.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken feiten als: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.borger-odoorn.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkooptransacties van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bronneger?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de getoonde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let goed op: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Bronneger kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie