WOZ bezwaar Schouwen-Duiveland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden heffingen en belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Schouwen-Duiveland? Op deze website bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Schouwen-Duiveland begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Schouwen-Duiveland 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de onderstaande tabel bieden we een samenvatting van de huidige woonlasten in Schouwen-Duiveland (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij bekijk je ook informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieZeeland
GemeenteSchouwen-Duiveland
Postcode4316
Netnummer0111 (+31111)
Gemiddelde WOZ-waarde€260.000
OZB-tarief woningen0,1351%
Gemiddeld betaalde OZB€351
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€299
Totale woonlasten€898
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Schouwen-Duiveland.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Schouwen-Duiveland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €277.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €277.000 x 0,1351% = €374.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Schouwen-Duiveland? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Schouwen-Duiveland nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Schouwen-Duiveland. Let op: vaak heb je hier DigiD voor nodig. Het document ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle marktprijs

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Evalueer of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande lijst vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€260.0004,0%
2019€250.0005,9%
2018€236.0001,7%
2017€232.0001,8%
2016€228.0000,9%
2015€226.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-schouwen-duiveland-4316

Woningtaxatie in Schouwen-Duiveland

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Schouwen-Duiveland kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Schouwen-Duiveland ligt rond de €200. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de volgende tabel check je taxateurs en makelaars in Schouwen-Duiveland die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Altena, Gorinchem, West Betuwe, Vijfheerenlanden en Buren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen als: bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Schouwen-Duiveland. In deze documenten bekijk je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1351% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schouwen-Duiveland. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €351.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand door middel van modelmatige waardebepaling. Zo wordt er gekeken naar onderdelen als: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.schouwen-duiveland.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Schouwen-Duiveland?
Je dient bezwaar te maken binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Schouwen-Duiveland maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Ellemeet
 • WOZ bezwaar Renesse
 • WOZ bezwaar Noordwelle
 • WOZ bezwaar Burgh-Haamstede
 • WOZ bezwaar Serooskerke
 • WOZ bezwaar Zierikzee
 • WOZ bezwaar Ouwerkerk
 • WOZ bezwaar Oosterland
 • WOZ bezwaar Sirjansland
 • WOZ bezwaar Bruinisse
 • WOZ bezwaar Dreischor
 • WOZ bezwaar Zonnemaire
 • WOZ bezwaar Noordgouwe
 • WOZ bezwaar Nieuwerkerk
 • WOZ bezwaar Brouwershaven
 • WOZ bezwaar Kerkwerve
 • WOZ bezwaar Scharendijke
 • Plaats een reactie