WOZ bezwaar Ouwerkerk

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ouwerkerk? Op wozwaardespecialist.nl geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Schouwen-Duiveland begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Ouwerkerk 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder verschaffen we een overview van de actuele woonlasten in Ouwerkerk (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website tref je ook handige informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieZeeland
GemeenteSchouwen-Duiveland
Postcode4305
Netnummer0111 (+31111)
Gemiddelde WOZ-waarde€260.000
OZB-tarief woningen0,1351%
Gemiddeld betaalde OZB€351
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€299
Totale woonlasten€898
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ouwerkerk.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Schouwen-Duiveland. De WOZ-waarde ligt op €270.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €270.000 x 0,1351% = €365.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Ouwerkerk? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Ouwerkerk aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Ouwerkerk. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Het document dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat kan voorkomen doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het samengestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€260.0004,0%
2019€250.0005,9%
2018€236.0001,7%
2017€232.0001,8%
2016€228.0000,9%
2015€226.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Schouwen-Duiveland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-ouwerkerk-4305

Woningtaxatie in Ouwerkerk

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Ouwerkerk kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Ouwerkerk is ongeveer €240. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In het schema hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Ouwerkerk die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Zierikzee, Uitwijk, Waardhuizen, Almkerk en Woudrichem.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen als: onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, oppervlakte, type woning, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Ouwerkerk. Op dit aanslagbiljet check je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1351% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ouwerkerk. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €351.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt vastgesteld aan de hand van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op zaken als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.schouwen-duiveland.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: grootte van het pand, type object, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag bekijk je eveneens prijzen van gelijkwaardige woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ouwerkerk?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de aangehaalde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Ouwerkerk zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie