WOZ bezwaar Altena

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Altena? Op wozwaardespecialist.nl praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Altena begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Altena 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de volgende tabel geven we duidelijke info over de actuele woonlasten in Altena op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij lees je ook meer informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAltena
Postcode4265
Netnummer0416 (+31416)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€286
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Altena.

Berekening: je woont in een koophuis in de gemeente Altena. De WOZ-waarde is vastgesteld op €266.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €266.000 x 0,1048% = €279.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Altena? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Altena nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Altena. Meestal kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0007,5%
2019€254.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Altena.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-altena-4265

Woningtaxatie in Altena

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Altena komt nog beter over met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Altena ligt zo rond de €185. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
Hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Altena die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Gorinchem, West Betuwe, Vijfheerenlanden, Buren en Culemborg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderwerpen zoals: grootte, bouwjaar, oppervlakte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Altena. In die rapportage vind je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Altena. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €286.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. openbare data. Zo wordt er gekeken naar aspecten zoals: waar staat de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.gemeentealtena.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Altena?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 30 werkdagen na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of deze woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Altena zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

 • WOZ bezwaar Hank
 • WOZ bezwaar Andel
 • WOZ bezwaar Giessen
 • WOZ bezwaar Rijswijk
 • WOZ bezwaar Woudrichem
 • WOZ bezwaar Almkerk
 • WOZ bezwaar Waardhuizen
 • WOZ bezwaar Uitwijk
 • WOZ bezwaar Werkendam
 • WOZ bezwaar Sleeuwijk
 • WOZ bezwaar Nieuwendijk
 • WOZ bezwaar Wijk en Aalburg
 • WOZ bezwaar Veen
 • WOZ bezwaar Genderen
 • WOZ bezwaar Eethen
 • WOZ bezwaar Drongelen
 • WOZ bezwaar Meeuwen
 • WOZ bezwaar Babyloniënbroek
 • WOZ bezwaar Dussen
 • Plaats een reactie