WOZ bezwaar Zonnemaire

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Zonnemaire? Op deze website lees je praktische info over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Schouwen-Duiveland raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Zonnemaire 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het overzicht hieronder vind je een overview van de recente woonlasten in Zonnemaire van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook meer info vinden over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieZeeland
GemeenteSchouwen-Duiveland
Postcode4316
Netnummer0111 (+31111)
Gemiddelde WOZ-waarde€260.000
OZB-tarief woningen0,1351%
Gemiddeld betaalde OZB€351
Rioolheffing€248
Afvalstoffenheffing€299
Totale woonlasten€898
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zonnemaire.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Schouwen-Duiveland. De WOZ-waarde bedraagt op €275.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €275.000 x 0,1351% = €372.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Zonnemaire? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In onderstaande stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Zonnemaire uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Zonnemaire. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Het document is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle marktwaarde

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het schema hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€260.0004,0%
2019€250.0005,9%
2018€236.0001,7%
2017€232.0001,8%
2016€228.0000,9%
2015€226.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Schouwen-Duiveland.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-zonnemaire-4316

Woningtaxatie in Zonnemaire

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Zonnemaire kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Zonnemaire bedraagt circa €250. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Zoek taxateurs in de buurt
In het overzicht hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Zonnemaire die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Dreischor, Bruinisse, Sirjansland, Oosterland en Ouwerkerk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten als: ligging, type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Zonnemaire. In die rapportage staan de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wie betaalt de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1351% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zonnemaire. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €351.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd aan de hand van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar aspecten als: ligging van het perceel, oppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.schouwen-duiveland.nl). In dit document zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zonnemaire?
Het bezwaar maken moet in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de aangehaalde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Zonnemaire zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie