WOZ bezwaar Metslawier

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Metslawier? Hieronder lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Noardeast-Fryslân komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Metslawier 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de tabel hieronder verstrekken we een indicatie van de huidige woonlasten in Metslawier waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Tevens tref je ook handige informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieFriesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
Postcode9123
Netnummer0519 (+31519)
Gemiddelde WOZ-waarde€173.000
OZB-tarief woningen0,1713%
Gemiddeld betaalde OZB€296
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€823
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Metslawier.

Stel je voor: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Noardeast-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €286.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €286.000 x 0,1713% = €490.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Metslawier? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In ons handige stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Metslawier werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Metslawier. Doorgaans heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer woningwaarde

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze huizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een extra taxatie. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om uitspraak te doen. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€173.0004,8%
2019€165.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Noardeast-Fryslân.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-metslawier-9123

Woningtaxatie in Metslawier

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Metslawier kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Metslawier is ongeveer €205. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de volgende tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Metslawier die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Wetsens, Aalsum, Driezum, Wâlterswâld en Burdaard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren als: bijgebouwen, ligging, bouwjaar, type woning, oppervlakte, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Metslawier. In dit document bekijk je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1713% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Metslawier. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €296.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar zaken als: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object. In dit taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Metslawier?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en beoordeel of deze woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Metslawier heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie