WOZ bezwaar Doorwerth

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Doorwerth? Op deze website kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Renkum begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Doorwerth 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande lijst vind je verschillende gegevens van de recente woonlasten in Doorwerth (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij vind je ook meer informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieGelderland
GemeenteRenkum
Postcode6865
Netnummer026 (+3126)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,1139%
Gemiddeld betaalde OZB€337
Rioolheffing€327
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€956
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Doorwerth.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Renkum. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €242.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €242.000 x 0,1139% = €276.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Doorwerth? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Doorwerth ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Doorwerth. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling huizenprijs

  Weeg af of de waarde correct is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Check of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het officiële WOZ-waardeloket. Daar kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je vindt daar direct ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.0006,1%
2019€279.0007,3%
2018€260.0004,8%
2017€248.0001,6%
2016€244.000-1,6%
2015€248.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Renkum.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-doorwerth-6865

Woningtaxatie in Doorwerth

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Doorwerth kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Doorwerth komt gemiddeld uit rond de €190. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In deze tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Doorwerth die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Oosterbeek, Huissen, De Klomp, Ederveen en Lunteren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken als: oppervlakte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Doorwerth. In dit document staan de vastgestelde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1139% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Doorwerth. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €337.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van beschikbare data. De gemeente verwerkt zaken als: ligging van het perceel, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.renkum.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopcijfers van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Doorwerth?
Het bezwaar maken moet binnen 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Doorwerth maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie