WOZ bezwaar Gorinchem

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Gorinchem? Hieronder bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Gorinchem raamt ieder jaar de marktwaarde van het woonhuis.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Gorinchem 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het schema hieronder bekijk je verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Gorinchem (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens lees je ook meer informatie over WOZ heffingen.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteGorinchem
Postcode4203
Netnummer0183 (+31183)
Gemiddelde WOZ-waarde€231.000
OZB-tarief woningen0,1168%
Gemiddeld betaalde OZB€269
Rioolheffing€220
Afvalstoffenheffing€279
Totale woonlasten€768
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Gorinchem.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Gorinchem. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €265.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €265.000 x 0,1168% = €310.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Gorinchem? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Gorinchem precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Gorinchem. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Beoordeling marktprijs

  Ga naar of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op deze site is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€231.0008,5%
2019€213.0006,5%
2018€200.0001,5%
2017€197.0002,6%
2016€192.0001,1%
2015€190.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Gorinchem.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-gorinchem-4203

Woningtaxatie in Gorinchem

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Gorinchem kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Gorinchem ligt rond de €280. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Gorinchem die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in West Betuwe, Vijfheerenlanden, Buren, Culemborg en Neder-Betuwe.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door onderdelen zoals: onderhoudsniveau, type woning, grootte, ligging, oppervlakte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Gorinchem. In deze gemeentelijke beschikking vind je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (in de eerste maanden van het jaar). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1168% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gorinchem. Een gemiddelde woning betaalt €269.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand aan de hand van data die voorhanden is. Hiervoor gebruiken ze feiten als: waar staat de woning, de oppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.gorinchem.nl). In het taxatieverslag beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, type object, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Gorinchem?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en controleer of de getoonde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Gorinchem kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Dalem
 • Plaats een reactie