WOZ bezwaar Bontebok

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Bontebok? Op wozwaardespecialist.nl vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Heerenveen beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een object.
 • Op basis van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om hier goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Bontebok 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder verschaffen we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Bontebok (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieFriesland
GemeenteHeerenveen
Postcode8415
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€228.000
OZB-tarief woningen0,1328%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€216
Afvalstoffenheffing€313
Totale woonlasten€831
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bontebok.

Stel: je woont in een koophuis in de gemeente Heerenveen. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €258.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €258.000 x 0,1328% = €343.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Bontebok? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Bontebok uitgevoerd kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Bontebok. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Controle marktprijs

  Check of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Weeg af of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dit kan zijn omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls volstaat soms al een telefoontje.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op deze site is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€228.0008,6%
2019€210.0005,0%
2018€200.0006,4%
2017€188.0002,7%
2016€183.0003,4%
2015€177.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Heerenveen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-bontebok-8415

Woningtaxatie in Bontebok

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Bontebok zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Bontebok komt gemiddeld uit rond de €275. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In het onderstaande overzicht vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Bontebok die je kunnen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Nieuwehorne, Oudehorne, Hoornsterzwaag, Jubbega en Hemrik.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk woonobject krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken zoals: oppervlakte, bouwjaar, type woning, grootte, bijgebouwen, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Bontebok. In deze documenten check je de geregistreerde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1328% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bontebok. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €302.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend met behulp van objectieve criteria. Men kijkt naar onderwerpen zoals: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de site van de gemeente (www.heerenveen.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van nabije woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bontebok?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de getoonde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Bontebok zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie