WOZ bezwaar Oranjewoud

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Oranjewoud? Op dit portaal lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Heerenveen beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Oranjewoud 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In deze tabel bieden we een samenvatting van de huidige woonlasten in Oranjewoud (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens kun je ook verder lezen over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieFriesland
GemeenteHeerenveen
Postcode8453
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€228.000
OZB-tarief woningen0,1328%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€216
Afvalstoffenheffing€313
Totale woonlasten€831
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oranjewoud.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Heerenveen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €277.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €277.000 x 0,1328% = €368.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Oranjewoud? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Oranjewoud ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Oranjewoud. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check marktprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woonobjecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je ziet hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het gestandaardiseerde taxatierapport is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€228.0008,6%
2019€210.0005,0%
2018€200.0006,4%
2017€188.0002,7%
2016€183.0003,4%
2015€177.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Heerenveen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-oranjewoud-8453

Woningtaxatie in Oranjewoud

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Oranjewoud kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Oranjewoud komt gemiddeld uit rond de €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Oranjewoud die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Nieuweschoot, Oudeschoot, Terband, Oude Willem en Wateren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s zoals: grootte, type woning, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, bijgebouwen en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Oranjewoud. In deze documenten staan de huidige woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1328% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oranjewoud. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €302.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze factoren als: ligging van het perceel, grondoppervlakte, het soort woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.heerenveen.nl). In het taxatierapport beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oranjewoud?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Oranjewoud kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie