WOZ bezwaar De Knipe

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in De Knipe? Hieronder geven we inzicht in wat je moet doen.

 • De gemeente Heerenveen beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde De Knipe 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder verschaffen we een indicatie van de hedendaagse woonlasten in De Knipe (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl bekijk je ook informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieFriesland
GemeenteHeerenveen
Postcode8456
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€228.000
OZB-tarief woningen0,1328%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€216
Afvalstoffenheffing€313
Totale woonlasten€831
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in De Knipe.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Heerenveen. De WOZ-waarde ligt op €280.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €280.000 x 0,1328% = €372.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in De Knipe? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in De Knipe aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket De Knipe. Gewoonlijk is een DigiD account vereist. Dit verslag is de basis van de waardebepaling.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Evalueer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een professionele woningtaxatie. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Op dit platform kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatierapport is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€228.0008,6%
2019€210.0005,0%
2018€200.0006,4%
2017€188.0002,7%
2016€183.0003,4%
2015€177.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Heerenveen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-de-knipe-8456

Woningtaxatie in De Knipe

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ De Knipe kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in De Knipe ligt om en nabij de €185. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In deze tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in De Knipe die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Katlijk, Mildam, Oranjewoud, Nieuweschoot en Oudeschoot.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: bijgebouwen, type woning, oppervlakte, grootte, ligging, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in De Knipe. Op dit aanslagbiljet lees je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wie betaalt de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Daar tref je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1328% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Knipe. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €302.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van objectieve criteria. Ze onderzoeken kenmerken als: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.heerenveen.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in De Knipe?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de referentie huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in De Knipe heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie