WOZ bezwaar Katlijk

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Katlijk? Hieronder vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Heerenveen begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Katlijk 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de volgende tabel vind je een overzicht met de hedendaagse woonlasten in Katlijk (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij vind je ook meer informatie over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteHeerenveen
Postcode8455
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€228.000
OZB-tarief woningen0,1328%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€216
Afvalstoffenheffing€313
Totale woonlasten€831
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Katlijk.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Heerenveen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €279.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €279.000 x 0,1328% = €371.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Katlijk? Je kunt dan bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Katlijk precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Katlijk. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Dit verslag dient als onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer marktprijs

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je onze voorbeeldbrief downloaden. In sommige gevallen kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€228.0008,6%
2019€210.0005,0%
2018€200.0006,4%
2017€188.0002,7%
2016€183.0003,4%
2015€177.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Heerenveen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-katlijk-8455

Woningtaxatie in Katlijk

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Katlijk kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Katlijk ligt om en nabij de €200. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het overzicht hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Katlijk die jou kunnen ondersteunen met een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Mildam, Oranjewoud, Nieuweschoot, Oudeschoot en Terband.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken als: onderhoudsniveau, ligging, type woning, bouwjaar, oppervlakte, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Katlijk. In dit document staan de verwachte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1328% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Katlijk. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €302.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van openbare data. Men kijkt naar feiten zoals: de ligging van het huis, de inhoud van de woning, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.heerenveen.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Katlijk?
Een bezwaarschrift indienen moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Katlijk zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie