WOZ bezwaar Terband

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Terband? Op deze website lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Heerenveen komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Terband 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder verschaffen we een indicatie van de actuele woonlasten in Terband op basis van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieFriesland
GemeenteHeerenveen
Postcode8449
Netnummer0513 (+31513)
Gemiddelde WOZ-waarde€228.000
OZB-tarief woningen0,1328%
Gemiddeld betaalde OZB€302
Rioolheffing€216
Afvalstoffenheffing€313
Totale woonlasten€831
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Terband.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Heerenveen. De WOZ-waarde ligt op €274.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €274.000 x 0,1328% = €364.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Terband? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Terband aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Terband. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Weeg af of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een compleet taxatierapport. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€228.0008,6%
2019€210.0005,0%
2018€200.0006,4%
2017€188.0002,7%
2016€183.0003,4%
2015€177.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Heerenveen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-terband-8449

Woningtaxatie in Terband

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Terband kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Terband ligt rond de €275. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Terband die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Oude Willem, Wateren, Zorgvlied, Donkerbroek en Waskemeer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten zoals: type woning, oppervlakte, ligging, bijgebouwen, bouwjaar, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Terband. Op dit aanslagbiljet staan de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1328% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Terband. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €302.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van data die voorhanden is. Er wordt ingezoomd op aspecten zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.heerenveen.nl). In dit PDF-bestand staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, type object. In het taxatieverslag bekijk je eveneens marktprijzen van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Terband?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en analyseer of de getoonde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Terband maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie