WOZ bezwaar Zwartemeer

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Zwartemeer? Hier vertellen we je precies hoe dit werkt.

 • De gemeente Emmen maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Zwartemeer 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In deze tabel bieden we verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Zwartemeer (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal bekijk je ook informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieDrenthe
GemeenteEmmen
Postcode7894
Netnummer0591 (+31591)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1854%
Gemiddeld betaalde OZB€322
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€796
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zwartemeer.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Emmen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €238.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €238.000 x 0,1854% = €441.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Zwartemeer? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Zwartemeer uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Zwartemeer. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check huizenprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Ga na of deze gebouwen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde dien je binnen 6 weken te doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een alternatieve taxatie. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0008,7%
2018€150.0002,0%
2017€147.000-1,3%
2016€149.0000,0%
2015€149.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Emmen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-zwartemeer-7894

Woningtaxatie in Zwartemeer

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Zwartemeer kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Zwartemeer ligt rond de €260. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Zwartemeer die jou kunnen voorzien van een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Klazienaveen, Klazienaveen-Noord, Erica, Nieuw-Dordrecht en Barger-Compascuum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. zaken als: type woning, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, grootte, bouwjaaren verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Zwartemeer. In deze gemeentelijke beschikking lees je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1854% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zwartemeer. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €322.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld d.m.v. kadastrale data. De gemeente verwerkt onderdelen als: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.emmen.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zwartemeer?
Je dient bezwaar te maken binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de referentiewoningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Zwartemeer zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie