WOZ bezwaar Sint Annen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Sint Annen? Op deze pagina kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Groningen komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een object.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Sint Annen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder bekijk je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Sint Annen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina vind je ook meer informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9796
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€212.000
OZB-tarief woningen0,18%
Gemiddeld betaalde OZB€381
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€858
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sint Annen.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Groningen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €238.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 238.000 x 0,18% = €428.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Sint Annen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Sint Annen ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het eenvoudige taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Sint Annen. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit rapport ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande lijst vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€212.0009,8%
2019€193.00014,9%
2018€168.0007,0%
2017€157.0001,9%
2016€154.0001,3%
2015€152.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Groningen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-sint-annen-9796

Woningtaxatie in Sint Annen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Sint Annen kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Sint Annen ligt rond de €205. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Sint Annen die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Woltersum, Lellens, Winneweer, Ten Post en Ten Boer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van factoren zoals: grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Sint Annen. Op dit aanslagbiljet staan een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). In deze aanslag staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,18% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sint Annen. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €381.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand met behulp van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: ligging, de oppervlakte, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen bij de gemeente (www.groningen.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: adresgegevens, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object, grootte van het pand. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook prijzen van nabije woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Sint Annen?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of deze huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Disclaimer: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Sint Annen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie