WOZ bezwaar Noordlaren

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Noordlaren? Op deze pagina geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Groningen begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Noordlaren 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder vind je een overzicht met de verschillende woonlasten in Noordlaren (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens lees je ook meer informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9479
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€212.000
OZB-tarief woningen0,18%
Gemiddeld betaalde OZB€381
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€858
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Noordlaren.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Groningen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €253.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €253.000 x 0,18% = €455.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Noordlaren? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Noordlaren aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Noordlaren. Doorgaans moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Controleer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een alternatieve taxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Daar vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de volgende tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€212.0009,8%
2019€193.00014,9%
2018€168.0007,0%
2017€157.0001,9%
2016€154.0001,3%
2015€152.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Groningen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-noordlaren-9479

Woningtaxatie in Noordlaren

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Noordlaren kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Noordlaren ligt rond de €255. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In deze tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Noordlaren die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Midlaren, Zuidlaarderveen, De Groeve, Zuidlaren en Schipborg.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren als: ligging, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Noordlaren. In deze aanslag vind je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,18% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Noordlaren. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €381.

Hoe wordt de WOZ-waarde van een woning bepaald?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. objectieve criteria. Er wordt ingezoomd op thema’s zoals: de ligging van de woning, woonoppervlakte, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien in het WOZ-loket van de gemeente (www.groningen.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag vind je ook details van transactiecijfers van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Noordlaren?
De bezwaarprocedure kan je starten in een termijn van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en ga na of de woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Noordlaren kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie