WOZ bezwaar Stedum

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals natuurlijk de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Stedum? Op deze website lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Loppersum beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Stedum 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande tabel bekijk je een overzicht met de recente woonlasten in Stedum (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina is er meer info te vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieGroningen
GemeenteLoppersum
Postcode9921
Netnummer0596 (+31596)
Gemiddelde WOZ-waarde€162.000
OZB-tarief woningen0,1731%
Gemiddeld betaalde OZB€279
Rioolheffing€346
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€866
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Stedum.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Loppersum. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €287.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €287.000 x 0,1731% = €497.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Stedum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Stedum aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Stedum. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Controleer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Check of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgevoerde woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Hier kun je elke woning opzoeken. Je bekijkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt meer precies omschreven hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€162.0004,5%
2019€155.0004,0%
2018€149.0002,8%
2017€145.0000,7%
2016€144.000-2,0%
2015€147.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Loppersum.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-stedum-9921

Woningtaxatie in Stedum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Stedum kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Stedum komt gemiddeld uit rond de €275. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het overzicht hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Stedum die jou kunnen ondersteunen met een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Garrelsweer, Wirdum, t Zandt, Zeerijp en Eenum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. kenmerken zoals: grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, ligging, type woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Stedum. Op dit aanslagbiljet vind je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (rond februari). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1731% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Stedum. Een gemiddelde woning betaalt €279.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt gecalculeerd door middel van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen zoals: de ligging van de woning, woonoppervlakte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.loppersum.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkooptransacties van gelijkwaardige woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Stedum?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en onderzoek of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je meent dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: wil je jouw woning te koop zetten? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Stedum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie