WOZ bezwaar Haren

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Haren? Hier lees je praktische info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Groningen maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Haren 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het onderstaande overzicht bekijk je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Haren op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9752
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€212.000
OZB-tarief woningen0,18%
Gemiddeld betaalde OZB€381
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€858
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Haren.

Kostenberekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Groningen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €289.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €289.000 x 0,18% = €520.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Haren? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Haren precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Haren. Vermoedelijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Beoordeel of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Check of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een compleet taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. Hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€212.0009,8%
2019€193.00014,9%
2018€168.0007,0%
2017€157.0001,9%
2016€154.0001,3%
2015€152.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Groningen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-haren-9752

Woningtaxatie in Haren

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Haren zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Haren bedraagt circa €195. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (tot een max. van €242).

Taxateurs in de regio vinden
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Haren die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Matsloot, Vriescheloo, Wedde, Blijham en Oudeschans.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren zoals: oppervlakte, type woning, grootte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Haren. Op dit aanslagbiljet check je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Op het aanslagbiljet vind je als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,18% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Haren. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €381.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze thema’s zoals: de ligging van de woning, de inhoud van de woning, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.groningen.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: type object, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand, kadastrale gegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je tevens verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Haren?
Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en vergelijk of de getoonde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Haren heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie