WOZ bezwaar Harkstede

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Harkstede? Hier praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Groningen beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Middels deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Harkstede 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? Hieronder verstrekken we een samenvatting van de recente woonlasten in Harkstede (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9614
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€212.000
OZB-tarief woningen0,18%
Gemiddeld betaalde OZB€381
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€858
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Harkstede.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Groningen. De WOZ-waarde bedraagt op €240.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €240.000 x 0,18% = €432.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Harkstede? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Harkstede aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of het al bekend is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Harkstede. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Onder andere doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€212.0009,8%
2019€193.00014,9%
2018€168.0007,0%
2017€157.0001,9%
2016€154.0001,3%
2015€152.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Groningen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-harkstede-9614

Woningtaxatie in Harkstede

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Harkstede kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Harkstede ligt rond de €265. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vinden
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Harkstede die je kunnen adviseren aangaande een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Meerstad, Sappemeer, Waterhuizen, Westerbroek en Foxhol.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderdelen zoals: bouwjaar, type woning, grootte, ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Harkstede. In deze aanslag staan de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,18% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Harkstede. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €381.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op feiten zoals: ligging, de oppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.groningen.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Harkstede?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Belangrijk: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Harkstede zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie