WOZ bezwaar Woltersum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Woltersum? Hieronder bieden wij meer informatie over wat je moet doen.

 • De gemeente Groningen begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hiervan op de hoogte te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Woltersum 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel verstrekken we een kostenraming van de actuele woonlasten in Woltersum van een meerpersoonshuishouden. Eveneens is er meer info te vinden over Wat betekend de WOZ.

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9795
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€212.000
OZB-tarief woningen0,18%
Gemiddeld betaalde OZB€381
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€858
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Woltersum.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Groningen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €237.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 237.000 x 0,18% = €427.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Woltersum? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Woltersum aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Woltersum. Waarschijnlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit verslag is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Beoordeling marktprijs

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Daar vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€212.0009,8%
2019€193.00014,9%
2018€168.0007,0%
2017€157.0001,9%
2016€154.0001,3%
2015€152.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Groningen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-woltersum-9795

Woningtaxatie in Woltersum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Woltersum kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Woltersum komt gemiddeld uit rond de €280. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In het schema hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Woltersum die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Lellens, Winneweer, Ten Post, Ten Boer en Zuidwolde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten als: type woning, ligging, bijgebouwen, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Woltersum. In deze gemeentelijke beschikking check je de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,18% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Woltersum. Een gemiddelde woning betaalt €381.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van kadastrale data. Er wordt ingezoomd op onderdelen zoals: ligging, de inhoud van de woning, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.groningen.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, type object. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Woltersum?
Je dient bezwaar te maken in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en vergelijk of de woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Woltersum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie