WOZ bezwaar Lellens

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een verwachte marktwaarde van een woning. Middels deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Lellens? Op deze website lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Groningen beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is aan te raden de aanslag kritisch te bekijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Lellens 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel bekijk je een indicatie van de gemiddelde woonlasten in Lellens op basis van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl tref je ook handige informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9794
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€212.000
OZB-tarief woningen0,18%
Gemiddeld betaalde OZB€381
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€858
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lellens.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Groningen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €236.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €236.000 x 0,18% = €425.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Lellens? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Lellens ingediend kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Lellens. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle woningwaarde

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met 1 of meer vergelijkbare woningen. Controleer of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Maak bezwaar

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een extra taxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de tijd om te beslissen. Ben je het oneens? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de volgende tabel vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€212.0009,8%
2019€193.00014,9%
2018€168.0007,0%
2017€157.0001,9%
2016€154.0001,3%
2015€152.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Groningen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-lellens-9794

Woningtaxatie in Lellens

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Lellens kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Lellens komt gemiddeld uit rond de €230. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Lellens die je kunnen helpen aan een taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Winneweer, Ten Post, Ten Boer, Zuidwolde en Adorp.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken als: ligging, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Lellens. In deze aanslag tref je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,18% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lellens. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €381.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van beschikbare data. Zo wordt er gekeken naar kenmerken zoals: ligging van het perceel, de oppervlakte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je opvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.groningen.nl). In het document staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, type object. In het taxatieverslag vind je tevens prijzen van soortgelijke woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Lellens?
Bezwaar maken kan binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de vergelijkbare woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet juist is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lellens zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie