WOZ bezwaar Onnen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ bedoelen we een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Onnen? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Groningen komt elk jaar met een indicatie van de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om hier scherp op te zijn zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar aantekenen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Onnen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de volgende tabel vind je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Onnen van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kun je ook verder lezen over Informatie over WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9755
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€212.000
OZB-tarief woningen0,18%
Gemiddeld betaalde OZB€381
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€858
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Onnen.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Groningen. De WOZ-waarde ligt op €290.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €290.000 x 0,18% = €522.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Onnen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Onnen werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Onnen. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Deze verslaglegging ligt ten grondslag aan de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Bekijk of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een onderbouwd taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Op dit platform vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€212.0009,8%
2019€193.00014,9%
2018€168.0007,0%
2017€157.0001,9%
2016€154.0001,3%
2015€152.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Groningen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-onnen-9755

Woningtaxatie in Onnen

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Onnen kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Onnen is ongeveer €255. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Onnen die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Haren, Matsloot, Vriescheloo, Wedde en Blijham.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: bijgebouwen, oppervlakte, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Onnen. In deze gemeentelijke beschikking check je de huidige woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,18% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Onnen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €381.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend op basis van openbare data. Men kijkt naar factoren als: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, onderhoudstoestand en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.groningen.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Onnen?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en evalueer of de getoonde woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Onnen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie