WOZ bezwaar Apeldoorn

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in januari, februari of maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Apeldoorn? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Apeldoorn komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is verstandig om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Apeldoorn 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het schema hieronder verstrekken we een samenvatting van de actuele woonlasten in Apeldoorn (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGelderland
GemeenteApeldoorn
Postcode7322
Netnummer055 (+3155)
Gemiddelde WOZ-waarde€263.000
OZB-tarief woningen0,1317%
Gemiddeld betaalde OZB€346
Rioolheffing€141
Afvalstoffenheffing€292
Totale woonlasten€778
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Apeldoorn.

Calculatie: je hebt een koopwoning in de gemeente Apeldoorn. De WOZ-waarde bedraagt op €262.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €262.000 x 0,1317% = €345.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis Quick Scan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Apeldoorn? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het volgende stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Apeldoorn aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Apeldoorn. Waarschijnlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie dient als onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Check of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met referentiewoningen. Controleer of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Hier vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€263.0008,2%
2019€243.0008,5%
2018€224.0006,7%
2017€210.0002,9%
2016€204.0000,5%
2015€203.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Apeldoorn.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-apeldoorn-7322

Woningtaxatie in Apeldoorn

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Apeldoorn kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Apeldoorn ligt zo rond de €265. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In het schema hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Apeldoorn die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Lochem, Bronckhorst, Zutphen, Berkelland en Oost Gelre.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken als: grootte, ligging, onderhoudsniveau, bijgebouwen, type woning, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Apeldoorn. In dit document lees je de geregistreerde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1317% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Apeldoorn. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €346.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld door middel van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze factoren zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.apeldoorn.nl). In dit PDF-bestand staan alle gebruikte onderdelen zoals; bijgebouwen, type object, bouwjaar, adresgegevens, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens prijzen van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Apeldoorn?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 45 dagen na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Apeldoorn kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Klarenbeek
 • WOZ bezwaar Beemte Broekland
 • WOZ bezwaar Ugchelen
 • WOZ bezwaar Wenum Wiesel
 • WOZ bezwaar Hoog Soeren
 • WOZ bezwaar Radio Kootwijk
 • WOZ bezwaar Hoenderloo
 • WOZ bezwaar Beekbergen
 • WOZ bezwaar Lieren
 • WOZ bezwaar Loenen
 • WOZ bezwaar Uddel
 • Plaats een reactie