WOZ bezwaar Winneweer

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Winneweer? Hieronder praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Groningen beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Winneweer 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het overzicht hieronder tref je een overview van de gemiddelde woonlasten in Winneweer waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal tref je ook handige informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9793
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€212.000
OZB-tarief woningen0,18%
Gemiddeld betaalde OZB€381
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€858
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Winneweer.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Groningen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €235.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €235.000 x 0,18% = €423.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Winneweer? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Winneweer aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Winneweer. Doorgaans is een DigiD account vereist. Dit rapport dient als onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle huizenprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan 1 of meer vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Dat kan voorkomen doordat ze veel meer oppervlak hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een recent taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In deze tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€212.0009,8%
2019€193.00014,9%
2018€168.0007,0%
2017€157.0001,9%
2016€154.0001,3%
2015€152.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Groningen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-winneweer-9793

Woningtaxatie in Winneweer

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Winneweer kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Winneweer is ongeveer €220. Neemt de gemeente je verzoek over, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Winneweer die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Ten Post, Ten Boer, Zuidwolde, Adorp en Wetsinge.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De woningwaarde vormt de basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, grootte, ligging en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Winneweer. In deze documenten lees je de actuele woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,18% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Winneweer. Een gemiddelde woning betaalt €381.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend op basis van modelmatige waardebepaling. Ze onderzoeken zaken zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de regio. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen via de online omgeving van de gemeente (www.groningen.nl). In het taxatierapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens, type object, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook marktprijzen van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Winneweer?
Je dient bezwaar te maken binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of de aangehaalde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je van mening bent dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Belangrijk: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Winneweer heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie