WOZ bezwaar Nijeberkoop

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een schatting van de waarde van jouw huis. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Nijeberkoop? Op deze website kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Ooststellingwerf raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Nijeberkoop 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder tref je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Nijeberkoop (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Eveneens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode8422
Netnummer0516 (+31516)
Gemiddelde WOZ-waarde€214.000
OZB-tarief woningen0,0977%
Gemiddeld betaalde OZB€209
Rioolheffing€270
Afvalstoffenheffing€231
Totale woonlasten€710
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nijeberkoop.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Ooststellingwerf. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €260.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €260.000 x 0,0977% = €254.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Nijeberkoop? Je kunt een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Nijeberkoop nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het zogenaamde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Nijeberkoop. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is een toelichting op de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Weeg af of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Op deze site is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€214.0007,0%
2019€200.0004,7%
2018€191.0008,5%
2017€176.0003,5%
2016€170.0001,8%
2015€167.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Ooststellingwerf.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-nijeberkoop-8422

Woningtaxatie in Nijeberkoop

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Nijeberkoop kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Nijeberkoop ligt om en nabij de €210. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het onderstaande overzicht vergelijk je taxateurs en makelaars in Nijeberkoop die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Oldeberkoop, Bontebok, Nieuwehorne, Oudehorne en Hoornsterzwaag.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, type woning, ligging, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Nijeberkoop. In deze aanslag staan de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. De beschikking speelt ook een rol bij de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,0977% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nijeberkoop. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €209.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. kadastrale data. Hiervoor gebruiken ze zaken als: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.ooststellingwerf.nl). In het document zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Nijeberkoop?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de getoonde woningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Nijeberkoop zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie