WOZ bezwaar Ten Post

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals met name de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Ten Post? Op deze website geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Groningen komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Ten Post 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het schema hieronder geven we duidelijke info over de hedendaagse woonlasten in Ten Post waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9792
Netnummer050 (+3150)
Gemiddelde WOZ-waarde€212.000
OZB-tarief woningen0,18%
Gemiddeld betaalde OZB€381
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€858
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ten Post.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Groningen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €234.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €234.000 x 0,18% = €421.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Ten Post? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Ten Post aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Ten Post. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Evalueer marktwaarde

  Evalueer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Ga na of deze woonobjecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In deze tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€212.0009,8%
2019€193.00014,9%
2018€168.0007,0%
2017€157.0001,9%
2016€154.0001,3%
2015€152.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Groningen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-ten-post-9792

Woningtaxatie in Ten Post

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Ten Post kan je goed onderbouwen met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Ten Post ligt zo rond de €270. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
Hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Ten Post die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Ten Boer, Zuidwolde, Adorp, Wetsinge en Winsum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten als: onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen, grootte, type woning, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Ten Post. Op dit aanslagbiljet lees je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). In dit document vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,18% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ten Post. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €381.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald op basis van verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op factoren zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.groningen.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ten Post?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het vermoeden hebt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Goed om te weten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Ten Post heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie