WOZ bezwaar Lageland

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Gebaseerd op deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Lageland? Hieronder vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Groningen raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ niet klopt dan kan je een bezwaarprocedure starten. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Lageland 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst geven we duidelijke info over de recente woonlasten in Lageland van een meerpersoonshuishouden. Daarbij is er meer info te vinden over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteGroningen
Postcode9622
Netnummer0598 (+31598)
Gemiddelde WOZ-waarde€212.000
OZB-tarief woningen0,18%
Gemiddeld betaalde OZB€381
Rioolheffing€149
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€858
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lageland.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Groningen. De WOZ-waarde ligt op €247.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 247.000 x 0,18% = €445.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Lageland? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Lageland nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Lageland. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Evalueer verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze gebouwen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te reageren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het persoonlijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€212.0009,8%
2019€193.00014,9%
2018€168.0007,0%
2017€157.0001,9%
2016€154.0001,3%
2015€152.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Groningen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-lageland-9622

Woningtaxatie in Lageland

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Lageland kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Lageland bedraagt circa €190. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Lokale taxateur zoeken
In het schema hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Lageland die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Slochteren, Froombosch, Woudbloem, Harkstede en Scharmer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. kenmerken als: bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Lageland. In die rapportage lees je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daarin staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,18% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lageland. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €381.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde komt tot stand met behulp van modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt thema’s zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.groningen.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je tevens marktprijzen van vergelijkbare woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Lageland?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lageland kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie