WOZ bezwaar Uitwijk

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Uitwijk? Op deze website praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Altena komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Uitwijk 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de onderstaande tabel geven we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Uitwijk van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina bekijk je ook informatie over WOZ belastingen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAltena
Postcode4288
Netnummer0183 (+31183)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€286
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Uitwijk.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Altena. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €268.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 268.000 x 0,1048% = €281.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Uitwijk? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Uitwijk werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het eenvoudige taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Uitwijk. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Evalueer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Ga na of deze woonruimtes in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een professionele woningtaxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In deze tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0007,5%
2019€254.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Altena.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-uitwijk-4288

Woningtaxatie in Uitwijk

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Uitwijk kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Uitwijk ligt zo rond de €220. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vinden
Hieronder check je taxateurs en makelaars in Uitwijk die professionele hulp bieden bij een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Waardhuizen, Almkerk, Woudrichem, Rijswijk en Giessen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s als: onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, grootte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Uitwijk. In die rapportage vind je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Bezit jij een woning, gebouw of grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Uitwijk. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €286.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze zaken als: ligging, grondoppervlakte, het soort woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.gemeentealtena.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, type object, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je ook details van verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Uitwijk?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en beoordeel of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Opmerking: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Uitwijk maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie