WOZ bezwaar Hank

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Hank? Hieronder kan je aan de slag met handige info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Altena beoordeelt elk jaar opnieuw de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Hank 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande lijst check je een indicatie van de actuele woonlasten in Hank waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAltena
Postcode4273
Netnummer0162 (+31162)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€286
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hank.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Altena. De WOZ-waarde is vastgesteld op €261.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €261.000 x 0,1048% = €274.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Hank? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Hank uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Hank. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Controle marktprijs

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Beoordeel of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine is iedere openbare woning op te zoeken. Je checkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatierapport wordt meer precies omschreven hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0007,5%
2019€254.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Altena.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-hank-4273

Woningtaxatie in Hank

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Hank kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Hank bedraagt circa €210. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, deze is maximaal €242.

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Hank die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Dussen, Babyloniënbroek, Meeuwen, Drongelen en Eethen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. thema’s zoals: ligging, grootte, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Hank. In deze aanslag tref je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hank. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €286.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld op basis van verschillende objectkenmerken. Men kijkt naar aspecten zoals: ligging, de inhoud van de woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je bekijken in het WOZ-loket van de gemeente (www.gemeentealtena.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, grootte van het pand, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook verkooptransacties van soortgelijke woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hank?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en weeg af of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Hank kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie