WOZ bezwaar Eethen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld allerlei belastingen berekend zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Eethen? Hier praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Altena beoordeelt elk jaar opnieuw de verwachte waarde van elk huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is aan te raden hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Eethen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de tabel hieronder verschaffen we een indicatie van de huidige woonlasten in Eethen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij is er meer info te vinden over WOZ heffingen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAltena
Postcode4266
Netnummer0416 (+31416)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€286
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Eethen.

Stel je voor: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Altena. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €256.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €256.000 x 0,1048% = €268.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Eethen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen duiden we hoe WOZ aanvechten in Eethen precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je rond januari, februari en maart. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Eethen. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Het document draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check woningwaarde

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met referentiewoningen. Ga na of deze objecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gestandaardiseerde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0007,5%
2019€254.000
2018
2017
2016
2015
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Altena.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-eethen-4266

Woningtaxatie in Eethen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Eethen kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Eethen is ongeveer €200. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateur zoeken
Hieronder check je taxateurs en makelaars in Eethen die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Genderen, Veen, Wijk en Aalburg, Nieuwendijk en Sleeuwijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen als: type woning, bijgebouwen, bouwjaar, grootte, oppervlakte, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Eethen. In deze aanslag bekijk je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eethen. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €286.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. kadastrale data. De gemeente verwerkt zaken als: ligging van het perceel, de oppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn rondom je huis. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor geverifieerde woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via de online omgeving van de gemeente (www.gemeentealtena.nl). In het document vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, kadastrale gegevens. In zo’n taxatieverslag vind je tevens verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Eethen?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je hiertegen bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Vergeet niet: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Eethen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie