WOZ bezwaar Waardhuizen

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je rond januari, februari en maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Waardhuizen? Hier vind je uitgebreide informatie over welke opties je hebt.

 • De gemeente Altena calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is essentieel om dit te checken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Waardhuizen 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In het overzicht hieronder bieden we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Waardhuizen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website is er meer info te vinden over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAltena
Postcode4287
Netnummer0183 (+31183)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€286
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Waardhuizen.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Altena. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €267.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €267.000 x 0,1048% = €280.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Waardhuizen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Waardhuizen uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Waardhuizen. Waarschijnlijk kan dit alleen met DigiD. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Evalueer of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een compleet taxatierapport. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het opgestelde taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0007,5%
2019€254.000
2018
2017
2016
2015
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Altena.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-waardhuizen-4287

Woningtaxatie in Waardhuizen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Waardhuizen kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Waardhuizen is ongeveer €260. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, deze is maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Waardhuizen die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Almkerk, Woudrichem, Rijswijk, Giessen en Andel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: bijgebouwen, grootte, bouwjaar, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Waardhuizen. In deze gemeentelijke beschikking lees je de geregistreerde woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Waardhuizen. Een gemiddelde woning betaalt €286.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op feiten zoals: waar staat de woning, woonoppervlakte, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.gemeentealtena.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; type object, bouwjaar, grootte van het pand, bijgebouwen, kadastrale gegevens, adresgegevens. In het taxatieverslag bekijk je ook transactiecijfers van gelijkwaardige woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Waardhuizen?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Disclaimer: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Waardhuizen zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie