WOZ bezwaar Rijswijk

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Rijswijk? Hier vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Altena begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Rijswijk 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het overzicht hieronder geven we een indicatie van de huidige woonlasten in Rijswijk op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast bekijk je ook informatie over te lage WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAltena
Postcode4284
Netnummer0183 (+31183)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€286
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Rijswijk.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Altena. De WOZ-waarde is vastgesteld op €264.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €264.000 x 0,1048% = €277.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Rijswijk? Je kunt een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Rijswijk ingediend kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Rijswijk. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle huizenprijs

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Controleer of deze huizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het officiële WOZ-waardeloket. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0007,5%
2019€254.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Altena.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-rijswijk-4284

Woningtaxatie in Rijswijk

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Rijswijk kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Rijswijk is ongeveer €190. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Rijswijk die jou kunnen voorzien van een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Giessen, Andel, Hank, Dussen en Babyloniënbroek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken als: bouwjaar, ligging, grootte, type woning, onderhoudsniveau, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Rijswijk. In die rapportage bekijk je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Daarin staat bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rijswijk. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €286.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld met behulp van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar onderdelen als: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en 1 of meer vergelijkbare woningen in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen bij de gemeente (www.gemeentealtena.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag bekijk je ook koopsommen van referentieobjecten die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Rijswijk?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een periode van 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Download het taxatieverslag direct en controleer of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Rijswijk heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie