WOZ bezwaar Woudrichem

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Woudrichem? Op deze website lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Altena begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Woudrichem 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de tabel hieronder verschaffen we verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Woudrichem van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAltena
Postcode4285
Netnummer0183 (+31183)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€286
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Woudrichem.

Berekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Altena. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €265.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €265.000 x 0,1048% = €278.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Woudrichem? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Woudrichem precies in z’n werk gaat.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Woudrichem. Meestal is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Weeg af of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Dikwijls kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket. Hier is iedere openbare woning op te zoeken. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de onderstaande lijst vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0007,5%
2019€254.000
2018
2017
2016
2015
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Altena.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-woudrichem-4285

Woningtaxatie in Woudrichem

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Woudrichem zal een stuk overtuigender zijn met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Woudrichem ligt om en nabij de €240. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
Hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Woudrichem die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Rijswijk, Giessen, Andel, Hank en Dussen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderwerpen zoals: onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging, grootte, bouwjaar, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Woudrichem. In deze aanslag bekijk je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Hierin vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Woudrichem. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €286.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. openbare data. Ze onderzoeken aspecten als: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.gemeentealtena.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: type object, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, grootte van het pand. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Woudrichem?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en analyseer of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Aandachtspunt: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Woudrichem maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie