WOZ bezwaar Hillegom

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Hillegom? Op dit portaal bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Hillegom calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hier scherp op te zijn zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Hillegom 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de tabel hieronder geven we een samenvatting van de recente woonlasten in Hillegom van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ belastingen.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteHillegom
Postcode2180
Netnummer0252 (+31252)
Gemiddelde WOZ-waarde€294.000
OZB-tarief woningen0,0989%
Gemiddeld betaalde OZB€290
Rioolheffing€233
Afvalstoffenheffing€287
Totale woonlasten€810
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hillegom.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Hillegom. De WOZ-waarde ligt op €253.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €253.000 x 0,0989% = €250.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Hillegom? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het bijgaande vijfstappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Hillegom uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Hillegom. Let op: vaak heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Controle verkoopprijs

  Beoordeel of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Check of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€294.00012,6%
2019€261.0009,2%
2018€239.0003,9%
2017€230.0002,2%
2016€225.0000,4%
2015€224.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Hillegom.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-hillegom-2180

Woningtaxatie in Hillegom

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Hillegom kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. De investering van een WOZ-taxatierapport in Hillegom komt gemiddeld uit rond de €220. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In het onderstaande overzicht zoek je naar taxateurs en makelaars in Hillegom die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Lisse, Haarlemmermeer, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren als: grootte, bouwjaar, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Hillegom. In deze documenten tref je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0989% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hillegom. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €290.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde komt tot stand a.d.h.v. beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op aspecten als: de ligging van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.hillegom.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook koopsommen van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hillegom?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hillegom heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie