WOZ bezwaar Dussen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals met name de OZB maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Dussen? Hier praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Altena komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • We raden altijd aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Dussen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst geven we een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Dussen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens bekijk je ook informatie over WOZ-kredieten.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAltena
Postcode4271
Netnummer0416 (+31416)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€286
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Dussen.

Voorbeeld: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Altena. De WOZ-waarde bedraagt op €260.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €260.000 x 0,1048% = €272.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Dussen? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Dussen nu precies werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het zogenaamde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Dussen. Waarschijnlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Check of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken doen. Kom met overtuigend bewijs zoals een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op deze site kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatierapport kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0007,5%
2019€254.000
2018
2017
2016
2015
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Altena.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-dussen-4271

Woningtaxatie in Dussen

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Dussen komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Dussen ligt om en nabij de €275. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het overzicht hieronder check je taxateurs en makelaars in Dussen die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Babyloniënbroek, Meeuwen, Drongelen, Eethen en Genderen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen zoals: grootte, bouwjaar, ligging, type woning, bijgebouwen, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Dussen. In deze aanslag vind je een indicatie van de woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Je treft hierin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Dussen. Een gemiddelde woning betaalt €286.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. objectieve criteria. Ze onderzoeken factoren zoals: de ligging van de woning, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.gemeentealtena.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, adresgegevens, bouwjaar, grootte van het pand, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Dussen?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en analyseer of de referentiewoningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Dussen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie