WOZ bezwaar Drongelen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ houdt in: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Drongelen? Op deze website kan je aan de slag met handige info over de te nemen stappen.

 • De gemeente Altena komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Drongelen 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het schema hieronder tref je duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Drongelen op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina tref je ook handige informatie over WOZ-waarde vragen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAltena
Postcode4267
Netnummer0416 (+31416)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€286
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Drongelen.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Altena. De WOZ-waarde ligt op €257.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €257.000 x 0,1048% = €269.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Drongelen? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Drongelen uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of open wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Drongelen. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Evalueer marktwaarde

  Ga naar of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0007,5%
2019€254.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Altena.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-drongelen-4267

Woningtaxatie in Drongelen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Drongelen kan je extra kracht bijzetten met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Drongelen komt gemiddeld uit rond de €255. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel vind je taxateurs en makelaars in Drongelen die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Eethen, Genderen, Veen, Wijk en Aalburg en Nieuwendijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: oppervlakte, onderhoudsniveau, grootte, bouwjaar, type woning, bijgebouwen en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Drongelen. In deze aanslag bekijk je de geregistreerde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Daar tref je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Drongelen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €286.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van beschikbare gegevens. Ze onderzoeken onderdelen zoals: waar het huis gelegen is, de oppervlakte, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.gemeentealtena.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, type object, adresgegevens, bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkooptransacties van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Drongelen?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 30 werkdagen na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de aangehaalde huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ niet juist is dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Drongelen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie