WOZ bezwaar Almkerk

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Almkerk? Hieronder kan je aan de slag met handige info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Altena begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Almkerk 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst bekijk je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Almkerk waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Tevens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAltena
Postcode4286
Netnummer0183 (+31183)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,1048%
Gemiddeld betaalde OZB€286
Rioolheffing€249
Afvalstoffenheffing€233
Totale woonlasten€768
Lijst met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Almkerk.

Calculatie: je woont in een koophuis in de gemeente Altena. De WOZ-waarde is vastgesteld op €266.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €266.000 x 0,1048% = €279.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Almkerk? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Almkerk precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het basis-taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Almkerk. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Dit verslag ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze objecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze gerenoveerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0007,5%
2019€254.000
2018
2017
2016
2015
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Altena.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-almkerk-4286

Woningtaxatie in Almkerk

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Almkerk kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Almkerk komt gemiddeld uit rond de €265. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Almkerk die je mogelijk willen helpen aan een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Woudrichem, Rijswijk, Giessen, Andel en Hank.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderdelen zoals: onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, ligging, type woning, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Almkerk. In deze documenten staan de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1048% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Almkerk. Een gemiddelde woning betaalt €286.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van beschikbare gegevens. Men kijkt naar kenmerken als: ligging, de inhoud van de woning, type woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.gemeentealtena.nl). In dit document vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, type object. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopcijfers van vergelijkbare huizen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Almkerk?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en evalueer of de referentie huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Vergeet niet: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Potentiële kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Almkerk kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie