WOZ bezwaar Ter Apel

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ wil zeggen een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Ter Apel? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over hoe dit werkt.

 • De gemeente Westerwolde komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Ter Apel 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In het schema hieronder tref je een overzicht met de huidige woonlasten in Ter Apel (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieGroningen
GemeenteWesterwolde
Postcode9561
Netnummer0599 (+31599)
Gemiddelde WOZ-waarde€184.000
OZB-tarief woningen0,1891%
Gemiddeld betaalde OZB€347
Rioolheffing€280
Afvalstoffenheffing€246
Totale woonlasten€873
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Ter Apel.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Westerwolde. De WOZ-waarde is vastgesteld op €288.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €288.000 x 0,1891% = €545.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Ter Apel? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Ter Apel ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Ter Apel. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met referentiewoningen. Controleer of deze objecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit komt doorgaans doordat ze gemoderniseerd zijn of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het maken van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de optie om het bezwaar af te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de waarde van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder vind je de de gemiddelde waarde van woningen van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€184.0003,4%
2019€178.0003,5%
2018€172.000
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Westerwolde.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-ter-apel-9561

Woningtaxatie in Ter Apel

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Ter Apel kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Ter Apel ligt rond de €235. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Ter Apel die jou kunnen voorzien van een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Sellingen, Bourtange, Vlagtwedde, Eesergroen en Ees.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elk huis krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s zoals: grootte, oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, ligging, bouwjaaren verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Ter Apel. In deze gemeentelijke beschikking staan de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1891% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ter Apel. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €347.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt bepaald met behulp van openbare data. Er wordt ingezoomd op onderdelen als: waar staat de woning, woonoppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Indien je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.westerwolde.nl). In het rapport vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, type object, kadastrale gegevens, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopcijfers van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ter Apel?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en bekijk of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Woningzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ter Apel kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie