WOZ bezwaar Heusden

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Heusden? Hieronder vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Asten calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Heusden 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de tabel hieronder tref je een samenvatting van de huidige woonlasten in Heusden (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Eveneens kun je ook verder lezen over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteAsten
Postcode5725
Netnummer0493 (+31493)
Gemiddelde WOZ-waarde€315.000
OZB-tarief woningen0,1106%
Gemiddeld betaalde OZB€348
Rioolheffing€234
Afvalstoffenheffing€177
Totale woonlasten€758
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Heusden.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Asten. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €244.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €244.000 x 0,1106% = €270.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Heusden? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het bijgaande vijfstappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Heusden ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het zogenaamde taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Heusden. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Analyseer marktprijs

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je zo snel mogelijk doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. Hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€315.0009,4%
2019€288.0007,9%
2018€267.000-0,4%
2017€268.0002,7%
2016€261.0000,4%
2015€260.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Asten.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-heusden-5725

Woningtaxatie in Heusden

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Heusden kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente stelt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Heusden is ongeveer €240. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Heusden die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Ommel, Lierop, Nuenen, Geldrop en Leende.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar aspecten zoals: bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, grootte, bijgebouwen en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Heusden. In die rapportage check je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Tevens is dit van toepassing op de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1106% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heusden. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €348.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt door de gemeente berekend met behulp van kadastrale data. Er wordt ingezoomd op aspecten als: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via het online loket van de gemeente (www.asten.nl). In het taxatierapport staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Heusden?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde wordt verminderd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Heusden zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie